Kompot truskawkowy z agrestem

4.5 (152 ocen)

  • 60 min

W moim rodzinnym domu kompoty z tą właśnie mieszanką owoców wypełniały w dużej części naszą piwniczkę i nigdy nie udało się aby dotrwały do wiosny. Jesteśmy kompociarzami i wolę ten smak dużo bardziej od soków do rozpuszczania. Dla mnie kompozycja truskawek i agrestu to idealny duet....

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    - truskawki
    - agrest
    - cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kompot

Kompot truskawkowy z agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Truskawki i agrest dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, obieramy z szypułek i ogonków. Wypełniamy słoiki do 3/4 wysokości ze zdecydowaną przewagą truskawek. Wsypujemy cukier, u mnie 1 kg cukru wystarcza na 9-10 litrowych słoików, zalewamy przegotowaną wodą, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15-20 minut.

    Życzę pysznych zapasów na zimę!.

Porady

Ważne jest aby słoje były wyparzone, a zakrętki nowe. Zawsze gotowuję wodę przed zalaniem owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować