Kompot owocowy z winem

5 (1 ocen)

  • 40 min

Doskonały kompot na ciepło , jak i na zimno.

  • 40 min

Składniki:

  • ok 1 kg wiśni wydrylowanych ( moje mrożone )
    garść suszonych śliwek
    4 suszone gruszki
    4 goździki
    gwiazdka anyżu
    500 ml czerwonego wina półsłodkiego ( np. kadarka )
    cukier do osłodzenia

Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kompot

Kompot owocowy z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone owoce opłukać , osączyć i zalać wodą ( 3 - 3,5 litra ). Gotować ok 20 min z dodatkiem goździków i anyżu. Dodać wiśnie i gotować jeszcze 20 min ( na wolnym ogniu ).
    Przecedzić , wlać wino i podgrzać ( nie gotować ).
    Jeśli jest taka potrzeba dosłodzić.
    Podawać ciepły napój , albo schłodzony .
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować