Kompot jabłkowy

5 (194 ocen)

  • 5 min

Gdy jabłonie w sadzie uginają sie pod ciężarem czerownych owoców, i powoli brakuje mi pomysłów na ich wykorzystanie - przygotowuję właśnie taki kompot. Aromatyczny i pachnący cynamonem.

  • 5 min

Składniki:

  • 1 kg jabłek
    1 l wody
    1 łyczeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka cynamonu
    5 łyżek miodu lub cukru
    3-4 goździki
    listki mięty (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kompot

Kompot jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę lub w niezbyt cienkie plasterki i gotujemy w 1l wody, aż owoce zmiękną.
  • 2. Dodajemy cynamon, sok z cytryny i goździki, a następnie dosładzamy miodem lub cukrem.
  • 3. Gotujemy jeszcze przez chwilę, po czym przelewamy gorący kompot do dzbanka lub schładzamy i podajemy na zimno.

Porady

Kompot najlepiej smakuje gdy użyjesz soczystych i słodkich odmian jabłek. Niekoniecznie trzeba serwowac kompot wraz z kawałkami jabłek, mozna je wyjąc i wykorzystac do ciasta, jabłecznika lub chocby muffinek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować