Kompot jabłkowo-jeżynowy

4.45 (173 ocen)

  • 30 min

Domowy, pyszny i mocno owocowy kompot z sezonowych owoców. Najlepszy jest mocno schłodzony. Polecam :-)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg jabłek
    200 gr jeżyn
    ¾ szkl cukru
    3l. wody
Wystaw ocenę:

4.45 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Kompot Dodatki

Kompot jabłkowo-jeżynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka ostrugać, usunąć gniazdka nasienne. Umyć wraz z jeżynami. Następnie włożyć owoce do garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na wolnym ogniu. Dodać cukier i wymieszać. Kompot odcedzić z owoców i schłodzić.

Porady

Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie kompoty to polecam dodać nieco więcej cukru. Domowy kompot posmakuje również dzieciom.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Papierówki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować