Kiszony barszcz z tortellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki obieramy i kroimy na mniejsze części (w kostkę lub na talarki). Wkładamy do dużego słoja lub najlepiej kamionki. Dodajemy dwa ząbki czosnku w łupinach (zmiażdżone ręką), liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kminek i nasiona kopru włoskiego.
Do lekko ciepłej wody dodajemy sól oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia. Zalewamy buraki tak aby były przykryte. Kładziemy do środka niewielki kawałek skórki lub piętki chleba na zakwasie powinien być również przykryty wodą (jeśli zakwas mamy mieć szybciej), jeśli wystaje może spleśnieć i zepsuć zakwas. Przykrywamy słoik dwukrotnie złożoną gazą lub bawełnianą ściereczką i nakładamy gumkę recepturkę (zakwas musi oddychać). Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni (można też zrobić zakwas bez skórki od chleba, ale wtedy zakwas musi postać co najmniej 6-7 dni). Podczas kiszenia nie ruszamy słoika. Po tym czasie zdejmujemy pianę z wierzchu, przecedzamy zakwas .
Robimy czysty barszcz: Buraki obieramy i tniemy na plastry. Układamy w garnku, dodajemy obrane, pokrojone w ćwiartki jabłko, seler, pietruszkę, marchew, pokrojony czosnek. Wlewamy ok. 2-3 szklanki wody ( w zależności ile potrzebujemy barszczu) i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny. Dodajemy zakwas, podgotowujemy ale nie zagotowujemy bo straci kolor. Przykrywamy, odstawiamy najlepiej na kilka godzin. Przecedzamy, podgrzewamy i doprawiamy do smaku według uznania.
Podajemy z tortellini z grzybami lub uszkami,
Porady
Buraków nie trzeba wyrzucać – z kiszonych buraków można zrobić sałatkę warzywną.
Taki zakwas możemy również pić, jest bardzo zdrowy i dostarcza naszemu organizmowi wielu witamin.
Komentarze