Kiszka ziemniaczana

4.5 (186 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

tradycyjna potrawa z Podlasia. Dla mnie pozycja obowiązkowa, gdy odwiedzam ten region.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jelita wieprzowe 2,5 metra: 1 sztuka
    - ziemniaków: 2 kilogramy
    - podgardle wieprzowe: 30 dekagramów
    - sól,pieprz,majeranek: 1 szczypta
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - smalec: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kiszka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki trzemy na tarce i odlewamy część wody (krochmalu). Dodajemy przyprawy, pokrojone w kostkę oraz wytopione z tłuszczu podgardle wędzone i całość zagęszczamy mąką ziemniaczaną (ciasto powinno mieć konsystencję "słabo lejącą"). Dokładnie mieszamy.
  • 2. Przygotowaną masą ziemniaczaną faszerujemy jelito grube o długości ok 60-70 cm (w tym celu najprościej użyć dużej łyżki i stopniowo przekładać farsz do wnętrza jelita). Zawiązujemy białą nitką na końcach, przekładamy do blaszki.
  • 3. Kiszkę polewamy roztopionym smalcem i blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy 2-3 godziny na złoty kolor. Pod koniec wyjmujemy blaszkę, kiszkę przewracamy i kończymy pieczenie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

4.43 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kiszka ziemniaczana

To może cię zainteresować