Kiszka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki trzemy na tarce i odlewamy część wody (krochmalu). Dodajemy przyprawy, pokrojone w kostkę oraz wytopione z tłuszczu podgardle wędzone i całość zagęszczamy mąką ziemniaczaną (ciasto powinno mieć konsystencję "słabo lejącą"). Dokładnie mieszamy.
2.Przygotowaną masą ziemniaczaną faszerujemy jelito grube o długości ok 60-70 cm (w tym celu najprościej użyć dużej łyżki i stopniowo przekładać farsz do wnętrza jelita). Zawiązujemy białą nitką na końcach, przekładamy do blaszki.
3.Kiszkę polewamy roztopionym smalcem i blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy 2-3 godziny na złoty kolor. Pod koniec wyjmujemy blaszkę, kiszkę przewracamy i kończymy pieczenie.
Komentarze