Kisz z porem i pieczarkami na gryczanym cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min

tarta

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    1 szkl mąki pszennej
    0,5 szkl mąki gryczanej
    120 g masła
    1 jajko
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka śmietany

    masa serowa;
    200 g sera białego
    0,5 szkl mleka
    1 jajko
    sól
    pieprz
    pół małej cebuli

    150 g pieczarek
    1 por
    kawałek papryczki chili
    odrobina sera do posypania
    oregano


    średnica formy 23 cm

Kisz z porem i pieczarkami na gryczanym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i pora posiekać, (pozostawić trochę ładnych plasterków pora i pieczarek) Na łyżce oleju przysmażyć pieczarki z porem aż odparują i odrobinę się przyrumienią. Wystudzić.

    Ser z mlekiem , jajkiem i cebulą zmiksować przy pomocy blendera, doprawić do smaku

    Ciasto zagnieść dość twarde , wylepić formę do tarty (ja użyłam silikonową) Podpiec ok 10 min.
    Na ciasto wyłożyć równomiernie przysmażone pieczarki, polać zmiksowanym serem.
    Na wierzchu ułożyć plasterki pieczarek, pory, odrobinę papryczki chili i posypać serem oraz oregano
    Zapiekać w temp 150 st ok 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy