Ciasto Kilimandżaro

4.49 (195 ocen)

  • 2 godz.

Warto przygotować dobre domowe ciasto z dużą ilością jabłek...komu, komu...na dzień dobry do kawy...

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na dużą blachę 25x26 cm.

    Ciasto ciemne:

    - 6 dużych jaj
    - 20 dag cukru
    - 12 dag mąki pszennej
    - 12 dag mąki ziemniaczanej
    - 3 łyżki naturalnego kakao
    - 1 łyżka kwaśnej śmietany
    - 4 łyżki oleju
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Jabłka:

    - ok. 2 kg jabłek, sugeruję wybrać szarą renetę
    - 2 żółte galaretki

    Masa:

    - 2 szklanki mleka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 2 żółtka
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - wanilia
    - 25 dag masła

    Polewa:

    - 10 dag czekolady
    - 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kilimandżaro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. Do dużej miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal miksujemy, następnie łączymy z żółtkami. Mieszamy ze sobą oba rodzaje mąk, kakao oraz proszek do pieczenia i przesiewamy do miski z białkami, dodajemy również śmietanę i olej, miksujemy na małych obrotach. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 175 C piekarniku przez ok. 35-40 minut. Po wystudzeniu przekrawamy blat na połowę.

    Jabłka:

    1. Jabłka obieramy i ścieramy na grube wiórka. W rondlu smażymy je przez 2-3 minuty, następnie wsypujemy suche galaretki, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę razem, odstawiamy i studzimy.

    Masa:

    1. Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrem, w drugiej szklance mleka mieszamy obie mąki, wanilię i żółtka, gdy mleko zacznie wrzeć łączymy je razem i doprowadzamy do wrzenia. Studzimy.

    2. Masło ucieramy na puch i etapami dodajemy wystudzony budyń, miksujemy na gładką masę.

    Polewa:

    1. Śmietankę podgrzewamy w rondlu, dodajemy pokruszoną czekoladę, gdy czekolada zacznie się rozpuszczać garnek ściągamy z ognia i mieszamy do zupełnego połączenia czekolady ze śmietanką. Ciepłą polewą polewamy wierzch ciasta.

    Jak złożyć ciasto:

    1 Na spód jedna część ciemnego ciasta, następnie tężejąca masa jabłkowa, na jabłka biała masa, następnie druga część ciemnego biszkoptu i wierzch polewamy czekoladą.

Porady

Po nałożeniu jabłek warto odłożyć ciasto na godzinę w chłodne miejsce aby się ścięło, a dopiero potem nakładać białą masę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować