Kiffles

4.49 (160 ocen)

Węgierskie ciasteczka ,przepyszne.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    3 żółtka
    220 g miękkiego masła
    220 g serka kremowego
    dżem morelowy ,może być inny
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Kiffles - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i serek przełóż do miski i utrzyj mikserem. Dodaj żółtka i jeszcze przez chwilę ucieraj. Do utartego masła dodaj mąkę wymieszaną wraz z cukrem i solą. Połącz.
    Ciasto podziel na pięć części. Każdą część uformuj w kulkę i zawiń w folię spożywczą. Tak przygotowane ciasto odstaw na całą noc do lodówki.
  • image-20q6g62 2. Następnego dnia ciasto wyjmij z lodówki i odstaw aby się zagrzało,ok. 1 godzinę. Następnie każdą kulkę rozwałkuj na stolnicy. Okrągłą foremką wycinaj kółka,a następnie nadaj im lekko owalny kształt. Na każdy kawałek ciasta wyłóż ok. 1 łyżeczkę dżemu,rozsmaruj i zawiń w rulon.
  • image-0q5mxam 3. Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Gotowe ciastka piecz w 175 C. przez ok. 10-15 minut. Ostudź i posyp cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować