Kieszonki z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Na popołudniowe spotkanie przy grillu zaprosili nas Mariola i Bogusław Nowakowie z Wrząsowic. Ich młodszy syn Piotrek marzy, by w przyszłości zostać kucharzem.

Składniki:

  • ● 4 filety z kurczaka
    ● 4 plastry żółtego sera
    ● sól

    Marynata:
    ● sok i starta skórka z 1 pomarańczy
    ● 2 łyżki soku z cytryny
    ● 5-7 łyżek oleju
    ● chili lub minikostka czerwonej papryczki

Kieszonki z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy tłuczkiem i nacinamy kieszonki.
  • 2. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i wkładamy do niej filety z kurczaka. Pozostawiamy mięso w marynacie w chłodnym miejscu na minimum 2 godziny.
  • 3. Mięso delikatnie osączamy z marynaty. Do kieszonek wkładamy plastry żółtego sera. Przed ułożeniem na ruszcie mięso delikatnie oprószamy solą. Podczas pieczenia smarujemy pozostałą marynatą. Kieszonki podajemy z dowolnymi surówkami z warzyw sezonowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Komentarze

Podobne przepisy