Piersi kurczaka lubię podawać nadziewane, a jeszcze dodatek słodkiej figi i pikantengo sera pleśniowego to połączenie dla mnie idealne. Do takich piersi świetnie pasują lekko karmelizowane gruszki. Danie dobrze skomponowane smakowo.
Składniki:
Kieszonki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
4-5 suszonych fig
40 g sera z niebieską pleśnią
1 łyżeczka suszonego czerwonego pieprzu (w ziarnach)
pieprz czarny, sól
Kieszonki z figą, serem pleśniowym z karmelizowaną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Figi pokrój drobno, ser pleśniowy również pokrusz lub pokrój w małe kawałki, wymieszaj razem, dodaj lekko rozgnieciony czerwony pieprz i odrobinę soli.
2.Piersi przekrój wzdłuż, nie rozcinając do końca, ma powstać kieszonka. Napełnij je farszem, zepnij kilkoma wykałaczkami. Mięso oprósz solą i czarnym, mielonym pieprzem.
3.Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż piersi z każdej strony, tylko by się zrumieniły. Obsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj. Zapiekaj w 180 st. C ok. 20-25 minut.
4.Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść masło, dodaj gruszki i smaż chwilę, aż się zrumienią, dodaj miód i ponownie smaż, powinny zmiękknąć. Dolej ocet, dodaj gałązki rozmarynu, czerwony pieprz. Gruszki duś, aż cały płyn odparuje, dopraw lekko solą.
Komentarze