Kieszonki z figą, serem pleśniowym z karmelizowaną gruszką

0 (0 ocen)

Piersi kurczaka lubię podawać nadziewane, a jeszcze dodatek słodkiej figi i pikantengo sera pleśniowego to połączenie dla mnie idealne. Do takich piersi świetnie pasują lekko karmelizowane gruszki. Danie dobrze skomponowane smakowo.

Składniki:

  • Kieszonki:
    2 pojedyncze piersi z kurczaka
    4-5 suszonych fig
    40 g sera z niebieską pleśnią
    1 łyżeczka suszonego czerwonego pieprzu (w ziarnach)
    pieprz czarny, sól

    Gruszki:
    2-3 twarde gruszki
    2 łyżki masła
    1-2 łyżki miodu
    2 łyżki jasnego octu winnego
    sól
    czerwony suszony pieprz (w ziarnach)
    1-2 gałązki rozmarynu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Kieszonki z figą, serem pleśniowym z karmelizowaną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz do kieszonek 1. Figi pokrój drobno, ser pleśniowy również pokrusz lub pokrój w małe kawałki, wymieszaj razem, dodaj lekko rozgnieciony czerwony pieprz i odrobinę soli.
  • Nadziewane kieszonki 2. Piersi przekrój wzdłuż, nie rozcinając do końca, ma powstać kieszonka. Napełnij je farszem, zepnij kilkoma wykałaczkami. Mięso oprósz solą i czarnym, mielonym pieprzem.
  • 3. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż piersi z każdej strony, tylko by się zrumieniły. Obsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj. Zapiekaj w 180 st. C ok. 20-25 minut.
  • Gruszki 4. Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść masło, dodaj gruszki i smaż chwilę, aż się zrumienią, dodaj miód i ponownie smaż, powinny zmiękknąć. Dolej ocet, dodaj gałązki rozmarynu, czerwony pieprz. Gruszki duś, aż cały płyn odparuje, dopraw lekko solą.
  • 5. Roladki podawaj z ciepłymi gruszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Gruszki Mięso Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować