Kieszonki drobiowe ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Pyszne danie, które zachwyci niejednego smakosza dobrego jedzenia. Świetna propozycja na przyjęcia. Ja podałam z młodymi ziemniaczkami i sałatką z pomidorów.

Składniki:

  • 4 średnie filety z kurczaka
    sól
    pierz
    słodka papryka

    Farsz:
    1/2 op. mrożonego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    łyżka masła
    sól, pieprz
    2 plastry sera żółtego

    2 łyżki oleju

Kieszonki drobiowe ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i oczyścić. Usunąć polędwiczki. W każdym filecie naciąć głęboką kieszeń, uważając aby nie przeciąć mięsa do końca. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. Farsz: szpinak rozmrozić na sicie. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak i czosnek, chwilę smażyć. Doprawić solą i pieprzem. Plasterki sera pokroić w drobną kostkę. Część nałożyć do środka każdego fileta (resztę zostawić do posypania kieszonek), uzupełnić szpinakiem. Formę do pieczenia posmarować olejem, ułożyć kieszonki, przykryć naczynie. Piec ok 45 minut. Na 10 minut pod koniec pieczenia odkryć i posypać kieszonki pozostałym żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy