Odmiana dla zwykłych schabowych. Kieszonki soczyste, smaczne i kolorowe, dzięki niezwykłemu nadzieniu ryżowemu. Najlepiej smakują z żurawiną do mięs oraz tartym chrzanem.
20 min
Składniki:
nadzienie:
ryż długoziarnisty 4 łyżki
rosół drobiowy 1 szklanka
koncentrat barszczu czerwonego w płynie 5 łyżek
mozzarella (kula) 1 sztuka
musztarda francuska 2 łyżeczki
kieszonki:
kotlety schabowe 2 sztuki
Jajko 1 sztuka
olej rzepakowy 0.75 szklanki
otręby pszenne lub owsiane lub bułka tarta 0.5 szklanki
sól i pieprz (do smaku)
dodatki:
żurawina do mięsa 2 łyżki
chrzan tarty ze słoika 1 łyżka
Kieszoneczki schabowe z ryżem buraczkowym i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryz gotujemy do miękkości w rosole drobiowym oraz w 4 łyżkach koncentratu barszczu czerwonego. Ryż nabierze wtedy koloru marchewkowego.
2.Po osączeniu ryżu na sicie i przełożeniu do miski, dodajemy jeszcze jedną łyżkę koncentratu barszczu czerwonego i dokładnie mieszamy z ryżem.
3.Mięso na kotlety schabowe cienko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy.
4.Przygotowujemy otręby do panierki (ewentualnie może być bułka tarta) oraz rozkłócamy jajko.
5.Kotlety smarujemy musztardą francuską.
6.Następnie wykładamy na musztardę ryż buraczany.
7.Kulę mozzarelli dzielimy na części i nakładamy na ryż.
8.Składamy kotlety z farszem na pół. Używając wykałaczek spinamy je w formie kieszonek.
9.Maczamy kotlety w jajku, a następnie w otrębach. Smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
10.Podajemy kieszonki z żurawiną do mięsa oraz tartym chrzanem. Nie potrzeba juz do nich ziemniaków itp. Ryż kompensuje ten brak. Mozna jeśc je np. z ananasem - jak na zdjęciu - lub z ulubioną surówką.
Komentarze