kiełbasa żywiecka z dzika

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

smaczna domowa wędlina

  • 3 godz.

Składniki:

  • 4 kg mięsa z dzika
    1 kg tłustego mięsa wieprzowego
    85 g peklosoli
    15 g czosnku
    3 g jałowca
    opakowanie przyprawy do dziczyzny
    5 g cukru
    5 g pieprzu
    jelita
    pół szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kiełbasa żywiecka z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oba rodzaje mięsa kroimy w kostkę, mieszamy z peklosolą i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu mięso mielimy na średniej grubości oczkach. Mięso mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cukrem i zmielonym pieprzem i jałowcem. Mięsem napełniamy jelita, wiążąc co kilka cm sznurkiem. Kiełbasy wędzimy około 2-3 h w chłodnym dymie. Następnie parzymy w temp. 75-80 stopni.

Porady

Kiełbasę możemy zrobić również z mieszanej dziczyzny np. sarniny, mięsa jelenia czy zająca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować