Przepis na przepyszną cienką kiełbaskę. W oryginale powinna być kiełbaska Cumberland, ale że nie wiem skąd ją wziąć kupiłam białą, cienką kiełbaskę. Jak prawie nie jadamy białej kiełbasy, tak upieczona jest pyszna!
Składniki:
cienka biała kiełbasa (u mnie bałkańska, daję 1- 2 na osobę)
1 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
150 ml mleka
50 g masła
2 łyżki chrzanu
2-3 czerwone cebule
2-3 łyżki octu balsamicznego lub z czerwonego wina
1 kostka bulionowa lub łyżka koncentratu bulionu
świeża szałwia i rozmaryn
sól, pieprz
Kiełbasa z puree ziemniaczanym i sosem cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Z kiełbasek zrobić spiralki i spiąć wykałaczkami lub patykami do szaszłyków. Między zwoje wsunąć drobno posiekany czosnek i szałwię. Kiełbaski ułożyć na natłuszczonej blasze, skropić oliwą. Piec przez 20 min, aż kiełbaski będą kruche i złociste.
W tym czasie ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedzić, ugnieść dodając mleko, 30 g masła i chrzan. Doprawić do smaku, przykryć pokrywką i trzymać w cieple.
Cebulę pokroić w talarki. Udusić na bardzo małym ogniu w małej ilości oliwy pod przykryciem ,ok. 15 min do miękkości. Zdjąć pokrywkę, wyłączyć palnik, wlać ocet i gotować, aż całkowicie wyparuje. Ponownie wyłączyć, dodać resztę masła, rozdrobnioną kostkę bulionową i 200 ml wody, wymieszać. Trzymać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Podając pokroić kiełbaski w niewielkie kawałki, ułożyć obok puree i polać sosem cebulowym.
Komentarze