Kinder Pingui

5 (197 ocen)

Puszyste, lekkie, nie za słodkie a przede wszystkim lepsze od sklepowej wersji tego smakołyku, bo wiemy co w nim się znajduje.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    - 4 jajka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki
    - 1 łyżka kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    - 330 ml śmietany 30 %
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 3 łyżeczki żelatyny

    Polewa:
    - 170 g czekolady gorzkiej (można dać pół na pół z mleczną, ja dałam 100 g mlecznej i 70g gorzkiej)
    - 50 g masła
    - 1 łyżeczka oleju
    - 3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kinder pingui - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Całe jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całosc delikatnie wymieszać, przełożyć do blaszki 20x2o cm, lub do keksówki 15x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 15 minut.
  • 2. Masa: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku. Zelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę podzielić na 2 części.
  • 3. Polewa: wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Ostudzić tak żeby była dalej płynna.
  • 4. Przełożenie ciasta: Biszkopt ostudzić, przekroić wzdłuż na 2 połowy. Jeden blat umieścić w blaszce wyłożonej folią aluminiową. Do jednej połowy bitej śmietany dodać połowę żelatyny, wymieszać wylać na ciasto. Lekko schłodzić w lodówce. Wyjąć, posmarować połową polewy czekoladowej, dać do zamrażalnika na kilka minut, aby polewa szybko stężała. Następnie przygotować druga część bitej śmietany tak jak pierwszą i wylać na zastygniętą polewę. Wyrównać, przykryć drugim biszkoptem, wylać resztę polewy czekoladowej i odstawić do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować