Polewa:
- 170 g czekolady gorzkiej (można dać pół na pół z mleczną, ja dałam 100 g mlecznej i 70g gorzkiej)
- 50 g masła
- 1 łyżeczka oleju
- 3 łyżki mleka
1.Biszkopt: Całe jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całosc delikatnie wymieszać, przełożyć do blaszki 20x2o cm, lub do keksówki 15x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 15 minut.
2.Masa: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku. Zelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę podzielić na 2 części.
3.Polewa: wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Ostudzić tak żeby była dalej płynna.
4.Przełożenie ciasta: Biszkopt ostudzić, przekroić wzdłuż na 2 połowy. Jeden blat umieścić w blaszce wyłożonej folią aluminiową. Do jednej połowy bitej śmietany dodać połowę żelatyny, wymieszać wylać na ciasto. Lekko schłodzić w lodówce. Wyjąć, posmarować połową polewy czekoladowej, dać do zamrażalnika na kilka minut, aby polewa szybko stężała. Następnie przygotować druga część bitej śmietany tak jak pierwszą i wylać na zastygniętą polewę. Wyrównać, przykryć drugim biszkoptem, wylać resztę polewy czekoladowej i odstawić do całkowitego stężenia.
Komentarze