Ketchup potrójnie pomidorowy bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparzyć, zahartować zimną wodą, obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
Posiekać z grubsza cebulę. Na patelnię wlać 3-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów, zeszklić cebulę i dodać pomidory, rodzynki oraz przyprawy. Dusić, co jakiś czas mieszając, aż pomidory zmiękną, a rodzynki spęcznieją - dołożyć pomidory suszone osączone z oleju i wymieszać. W międzyczasie całość powinna odparować z nadmiaru płynu.
Odstawić do przestygnięcia, a następnie przełożyć do blendera.
Dodać koncentrat pomidorowy i wszystko razem zmiksować - doprawić do smaku solą.
Gotowy ketchup przełożyć do małych słoiczków i zapasteryzować.
Porady
Ketchup można doprawić wg własnego gustu sproszkowanym chili, czosnkiem, cynamonem, zielem angielskim czy goździkami.
Komentarze