Ketchup łagodny

4.5 (167 ocen)

  • 10 godz.

Domowy ketchup który dopracowałam do wersji takiej jaka mi odpowiada, metoda prób i błędów. Polecam może byś sosem na pizze.

  • 10 godz.

Składniki:

  • 6 kg pomidorów polnych
    2 marchewki średnie
    1/2 selera średniego
    4 jabłka
    2 łyżki octu
    2 łyżki cukru albo do smaku
    sól do smaku
    3 cebule średnie
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka gorczycy
    2 liście laurowe
    10 ziaren ziela angielskiego
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ketchup łagodny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ketchup łagodny 1.

    Pomidory myje, następnie sparzam i obieram skórkę. Wykrawam ogonki. Marchew, seler, jabłka obieram, ścieram na tarce jarzynowej oczka średnie. Cebulę kroję drobno, czosnek obieram i przeciskam przez praskę. W brytfannie na oleju, przesmażam lekko warzywa wymienione wyżej. Uważać żeby nie przypalić, mają się lekko zeszklić. Dodaję pokrojone pomidory, gorczycę, liść laurowy, sól, ocet, cukier, smażę na wolnym ogniu 5-6 godzin. Ja przesmażałam dwa dni. Następnie wyjęłam liście laurowe i ziarenka ziela i całość zmiksowałam blenderem i przecedziłam przez gęste sito. Masę przełożyłam do mniejszego garnka bo po wysmażeniu zostało objętościowo jej mniej.
  • Ketchup łagodny 2. Dalej smażyłam na wolnym ogniu przez następnych kilka godzin, do momentu uzyskania konsystencji gęstej. Przelewam do wyparzonych słoiczków, zakręcam i gotuję w garnku z wodą wypełnionym do połowy słoików Gotuję 5 minut od zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować