ketchup mojej mamy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 min

Smak tego ketchupu pamiętam z dzieciństwa. Wtedy mając zaledwie kilka lat pilnie śledziłam poczynania mamy krzątającej się nad wielkim garnkiem z którego wydobywał się ten niesamowity aromat pomidorów

  • 3 min

Składniki:

  • 3 kg pomidorów, 50 dkg kwaśnych jabłek, 25 dkg cebuli, 2 łyżki oleju, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, sól, cukier, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon

Ketchup mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zdejmowanie skórki z pomidorów 1. Zdrowe dojrzałe pomidory umyć i pozbawić skórki, następnie pokroić nierdzewnym nożem na ćwiartki, z jabłek usunąć gniazda nasienne.
  • przecieranie 2. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry i udusić na oleju z łyżką wody. Do pomidorów dodać jabłka, ziele angielskie, liście laurowe, goździki i rozgotować z bardzo małą ilością wody, dodać cebulę, całość przetrzeć przez sito.
  • gotowy przecier 3. Przecier odparować na słabym ogniu do gęstości sosu. Pod koniec gotowania dodać do smaku sól, cukier oraz zmielone przyprawy (pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową i cynamon), proporcje są uzależnione pożądanego efektu (ostrości nada papryka, gałka i cynamon). Słoiki napełniać po brzegi gotowym, bardzo gorącym (wrzącym) sosem, natychmiast dokręcić pokrywki i ustawić do góry dnem; tak przetrzymać do całkowitego ostygnięcia.

Porady

Aby łatwo zdjąć skórkę z pomidorów należy nacięte pomidory wrzucić na 3 minuty do wrzącej wody a następnie wyłowić przenieść do lodowatej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2013

Komentarze

Podobne przepisy