Keks z suszonymi morelami i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka połaczyć z cukrem, mlekiem (50 ml), serkiem i sokiem z cytryny. Ubijać około 5 minut do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.Następnie dodać zmieszaną z proszkiem do pieczenią mąkę i ponownie wymieszać.
3. Do masy dodajemy małymi porcjami olej, po czym dorzuamy pokruszony marcepan i pokrojone morele. .
4.Całość wymieszać i przelać w keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut (do suchego patyczka) .
5.Do 50 gram gorzkiej czekolady dodajemy 2 łyżki mleka, podgrzewamy przez 30 sekund w mikrofali po czym mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gotową polewę przelewamy na wystudzone ciasto
Porady
Marcepan przed poruszeniem warto włożyć na chwilę do zamrażarki
Komentarze