KEKS Z SUSZONYMI MORELAMI I MARCEPANEM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczny i pachnący dodatek do kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    100 gram cukru
    1 lyżka soku cytryny
    150 gram serka homogenizowanego
    50 ml + 2 łyżki mleka
    400 gram mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 gram marzepanu
    200 gram suszonych moreli
    125 ml oleju rzepakowego
    50 gram gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks z suszonymi morelami i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka połaczyć z cukrem, mlekiem (50 ml), serkiem i sokiem z cytryny. Ubijać około 5 minut do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 2. Następnie dodać zmieszaną z proszkiem do pieczenią mąkę i ponownie wymieszać.
  • 3. Do masy dodajemy małymi porcjami olej, po czym dorzuamy pokruszony marcepan i pokrojone morele. .
  • 4. Całość wymieszać i przelać w keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut (do suchego patyczka) .
  • 5. Do 50 gram gorzkiej czekolady dodajemy 2 łyżki mleka, podgrzewamy przez 30 sekund w mikrofali po czym mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gotową polewę przelewamy na wystudzone ciasto

Porady

Marcepan przed poruszeniem warto włożyć na chwilę do zamrażarki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Morele

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować