Dwie keksówki o wymiarach 10x30cm lub blaszka o wymiarach 15x25cm
Ciasto:
4 jajka
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
0,5 szklanki śmietany 18%
200g masła
150g serka homogenizowanego waniliowego
Sok i skórka otarta z jednej cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki dowolnych bakalii
Keks z bakaliami na serku homogenizowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając kolejno żółtka. Następnie dodawać po łyżce śmietany, serka, sok i skórkę z cytryny. Nie przerywając ucierania wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać bakalie. Ciasto mieszając łyżką połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Piec do suchego patyczka ok. 40 – 50 minut w 180 stopniach.
Komentarze