Keks pełen bakalii

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne bakaliowe ciasto na święta i nie tylko. Ulubione- moich gości. Wilgotne, aromatyczne, dekoracyjne ciasto.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej, typ 500
    250 g masła
    250 g serka białego kremowego
    370 g cukru kryształu
    6 dużych jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki rumu 80 %
    500 g różnych bakalii

    Do dekoracji:
    polewa czekoladowa
    ozdobne gwiazdki lukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciasto

Keks pełen bakalii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ucieranie masla z cukrem 1. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem. Dodajemy stopniowo, po 1 jajku.
  • ucieranie masła z cukrem, białym serkiem 2. Do masy dodajemy po łyżce serka białego.
    Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • dodawanie piany z białek do keksa 3. Bakalie moczymy w gorącej wodzie. Odstawiamy na ok. 30 min. Następnie odcedzamy.
    Do ciasta dodajemy sztywną pianę ubitą z białek. Delikatnie łączymy.
  • dodanie bakalii do keksa 4. Wsypujemy wówczas bakalie, wlewamy rum.
  • ciasto na keks- przed pieczeniem 5. Ciasto delikatnie mieszamy z bakaliami.
  • keks w formie 6. Przygotowujemy długą formę "keksówkę" o wymiarach 42 X13,5 cm. Wykładamy ją pergaminem.
    Wykładamy równo ciasto do formy.
    Keks pieczemy w 160 stop. przez ok. 35- 40 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
  • udekorowany keks 7. Ciasto wyjmujemy z formy, studzimy.
    Polewę czekoladowa, przygotowujemy ulubioną.
    Dekorujemy nią ciasto po wierzchu,
    Obsypujemy lukrowanymi gwiazdkami.
  • upieczony keks z bakaliami- w przekroju 8. Smacznego ;)

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Serek biały musi być gładki. Zatem, gdy użyjemy sera białego trzeba go dokładnie, drobniutko zmielić. Dodałam bakalie tj: rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, daktyle, figi, ananas kandyzowany, morele, orzechy włoskie, laskowe. Wszystkie bakalie suszone- wcześniej moczymy. Bakalie obtaczamy w mące, przed dodaniem do ciasta. Do dekoracji- zamiast polewy czekoladowej możemy użyć czekolady deserowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Albo zrobić lukier biały. W wersji dla dzieci- nie wlewamy alkoholu. Ciasto jest długo świeże i aromatyczne. Można je zamrażać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować