Keks cytrusowo-migdalowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo puszysty, lekki, wilgotny... przepyszny. Bardzo wyraźny aromat cytrusów przeplata się z kawałkami chrupiącym migdałów oraz migdałowym amaretto.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
    100 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3 jajka
    160 g mąki + do owoców
    50 g posiekanych migdałów
    180 g kandyzowanych skórek cytrynowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    szczypta soli
    100ml tłustego mleka
    50 ml amaretto
    do posypania:
    płatki migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery

Keks cytrusowo-migdalowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem i cukrami a następnie nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy jajka. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, szczyptę soli i posiekane migdały. Skórki cytrynowe mieszamy z niewielką ilością mąki, tak aby były nią pokryte i dodajemy do reszty ciasta. Na końcu dodajemy mleko i amaretto. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy wierzch płatkami migdałów. Pieczemy w 160°C przez ok. 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować