Keks orzechowy na białkach

4.5 (147 ocen)

Gdy zostaną nam białka,możemy upiec takie pyszne ciasto

Składniki:

  • 5 białek
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    13/4 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 kostki roztopionej margaryny
    1 szklanka grubo siekanych orzechów włoskich
    szczypta soli
    Polewa:
    1/2 tabliczki białej czekolady
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks orzechowy na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać oba cukry i dalej ubijać aż masa będzie gęsta,a cukier się rozpuści.
    Mąkę wymieszać z proszkiem, orzechy oprószyć niewielką ilością mąki co zapobiegnie ich opadaniu.
    do ubitych białek dodawać stopniowo mąkę i roztopioną i ostudzoną margarynę, delikatnie mieszać aby piana nie opadła. Na końcu dodać orzechy.
    Ciasto przełożyć do keksówki 10x30 wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 170*C ok 55 minut (czas zależy od piekarnika),do suchego patyczka.
  • 2. Po ostudzeniu polać polewą.
    Czekoladę połamać, włożyć do miseczki razem z masłem i mlekiem. Miseczkę umieścić nad naczyniem z gorącą wodą, rozpuścić wszystko ciągle mieszając, polać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować