Keks orzechowy na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać oba cukry i dalej ubijać aż masa będzie gęsta,a cukier się rozpuści.
Mąkę wymieszać z proszkiem, orzechy oprószyć niewielką ilością mąki co zapobiegnie ich opadaniu.
do ubitych białek dodawać stopniowo mąkę i roztopioną i ostudzoną margarynę, delikatnie mieszać aby piana nie opadła. Na końcu dodać orzechy.
Ciasto przełożyć do keksówki 10x30 wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170*C ok 55 minut (czas zależy od piekarnika),do suchego patyczka.
2.Po ostudzeniu polać polewą.
Czekoladę połamać, włożyć do miseczki razem z masłem i mlekiem. Miseczkę umieścić nad naczyniem z gorącą wodą, rozpuścić wszystko ciągle mieszając, polać ciasto.
Komentarze