keks marchewkowy z bakaliami

4.47 (186 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ciasto marchewkowe to jeden z moich ulubionych wypieków. Choć pamiętam, że przed pierwszym jego upieczeniem długo się wahałam, no bo jak to marchewka w cieście?... Jeśli jeszcze takiego nie próbowaliście, to polecam taki korzenny marchewkowy keks z chrupiącymi bakaliami i polewą. Łatwo się robi.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • *keksówka 21 cm
    Składniki:
    2 jajka
    180 g cukru
    200 g mąki
    150 ml oleju
    200 g marchewki startej na drobnych oczkach
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki sody
    100 g orzechów posiekanych
    garść rodzynek
    garść suszonych śliwek
    na polewę: 75 g czekolady i 2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.47 (186 ocen)

Keks marchewkowy z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijać mikserem aż zaczną gęstnieć. Nadal ubijając wsypywać cukier. Wlać olej, wsypać mąkę przesianą z proszkiem, sodą i cynamonem. Marchewkę lekko odcisnąć z soku, dodać do ciasta. Zmiksować. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i razem z rodzynkami i orzechami dodać do ciasta, wymieszać.
  • 2. Przełożyć ciasto do formy i piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i polać ciasto. Udekorować orzechami.

Porady

Do ciasta można dodać inne ulubione bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować