Keks marmurkowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Łatwe szybkie ciasto w sam raz gdy spodziewamy się nie zapowiedzianych gości,do herbaty pasuje doskonale.

  • 50 min

Składniki:

  • 5 jaj
    15 dag cukru
    30 dag mąki tortowej
    1 cukier waniliowy
    1 budyń śmietankowy
    150 ml oleju słonecznikowego
    15 dag śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka zmielonej skórki pomarańczowej
    2 płaskie łyżki kakao
    szczypta soli
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Keks Desery

Keks marmurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy na puszystą pianę osobno z cukrem i cukrem waniliowym,nie przerywając ucierania wlewamy cienkim strumieniem olej a następnie dodajemy śmietanę,oraz po łyżce mąki pszennej wymieszanej z proszkiem do pieczenia,wsypać mieloną skórkę pomarańczową pod koniec dodajemy stopniowo pianę z białek miksując na najniższych obrotach aby nie utracić struktury piany.Z ciasta odlać 1/3 objętości i dodać kakao zmiksować.Do pozostałego dodać budyń i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylewamy na przemian jasne i ciemne do natłuszczonej podłużnej foremki keksowej lub wyłożonej pergaminem o wym 12/ 29 cm wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 45 minut w temp 170*c. Po wyjęciu i wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować