Keks z rumową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.
2.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
3.Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut). Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać. Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki. Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm. Piekłam w temperaturze 170C 70 minut.
4.Polewa:
Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa. Gotową polewą dekorujemy keks i posypujemy kandyzowanymi owocami.
Komentarze