ciasto, na 3 keksówki (12x30):
-12 jajek
-400 g. cukru brązowego
-360 g. mąki
-240 g. mąki ziemniaczanej
-400 g. masła
-1 cukier waniliowy
-4 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie:
-300 g. rodzynków w czekoladzie
-150 g. migdałów łuskanych
-150 g. moreli suszonych
-100 g. orzechów laskowych
-100 g. żurawiny
-50 g. kandyzowanej skórki pomarańczowej
1.Zanim rozpoczniemy robienie ciasta, przygotujmy foremki keksowe. Ja papier formuję na zewnętrznej stronie foremki. Potem przekładam do środka.
2.Przygotować wszystkie bakalie. Te większe pokroić w kostkę.
3.Bakalie przemieszać z mąką, żeby nie opadły w cieście.
4.Żółtka zmiksować z połową cukru, potem masłem.Przesiać do tego mąki z proszkiem.Przemieszać łopatką potem zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli, potem pozostałym cukrem.Białka wmieszać w ciasto, dodając olejek.Dodać bakalie i przemieszać łopatką. Ciasto rozdzielić na 3 keksówki.
5.Piec ok. 50 min. w 180 *, lecz pod koniec przykryć papierem. Znowu przed wyjęciem, sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, czy środek keksa jest suchy.Wyjąć z blaszek i ostudzić.
6.Puder rozetrzeć z olejkiem i gorącą wodą, na lejący lukier. Polać łyżką ''za nitką''. Posypać posypką.
Komentarze