• 1 godz. 40 min

Świąteczna babka z bakaliami.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto, na 3 keksówki (12x30):
    -12 jajek
    -400 g. cukru brązowego
    -360 g. mąki
    -240 g. mąki ziemniaczanej
    -400 g. masła
    -1 cukier waniliowy
    -4 łyżeczki proszku do pieczenia

    bakalie:
    -300 g. rodzynków w czekoladzie
    -150 g. migdałów łuskanych
    -150 g. moreli suszonych
    -100 g. orzechów laskowych
    -100 g. żurawiny
    -50 g. kandyzowanej skórki pomarańczowej

    2 łyżki mąki do obtaczania bakalii

    lukier:
    -1,5 szklanki cukru pudru
    -parę kropli olejku rumowego
    -parę łyżek gorącej wody

    dowolna posypka
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie blaszek 1. Zanim rozpoczniemy robienie ciasta, przygotujmy foremki keksowe. Ja papier formuję na zewnętrznej stronie foremki. Potem przekładam do środka.
  • bakalie 2. Przygotować wszystkie bakalie. Te większe pokroić w kostkę.
  • bakalie 3. Bakalie przemieszać z mąką, żeby nie opadły w cieście.
  • babki przed pieczeniem 4. Żółtka zmiksować z połową cukru, potem masłem.Przesiać do tego mąki z proszkiem.Przemieszać łopatką potem zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli, potem pozostałym cukrem.Białka wmieszać w ciasto, dodając olejek.Dodać bakalie i przemieszać łopatką. Ciasto rozdzielić na 3 keksówki.
  • po upieczeniu 5. Piec ok. 50 min. w 180 *, lecz pod koniec przykryć papierem. Znowu przed wyjęciem, sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, czy środek keksa jest suchy.Wyjąć z blaszek i ostudzić.
  • dekoracje 6. Puder rozetrzeć z olejkiem i gorącą wodą, na lejący lukier. Polać łyżką ''za nitką''. Posypać posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować