Kebab domowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Chciałam zrobić coś dobrego chłopakowi na walentynki :D

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Chlebki Pita
    - 3 szkl. mąki pszennej
    - 1 szkl. letniej wody
    - 15 g świeżych drożdży
    - 3 łyżki oliwy z oliwek ( ewent. olej rzepakowy)
    - 1 łyżka cukru
    - 1 łyżeczka soli
    Sałatka
    - sałata pekińska
    - 2 papryki
    - ogórek świeży
    - saszetka sos sałatkowy grecki ( lub dwie )
    - pomidor
    - śmietana 18 %
    Kurczak
    dwie piersi z kurczaka
    - przyprawa kebab-gyros
    - przyprawa zioła prowansalskie
    - przyprawa pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kebab domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Chlebki Pita

    Na początku przygotowuje zaczyn ( wsypuję odrobinę mąki, pokruszone drożdże i letniej wody). Pozostawiam na 20 min. pod ściereczką.
    Następnie z wyrośniętego zaczynu dodaję pozostałe składniki i wyrabiam ciasto ( aż będzie jednolite i gładkie ). Dzielę na 6 lub 8 kawałków, formuję z każdego kulkę i pozostawiam na 30 min.
    Każdą kulkę ciasta wałkuję na dość gruby placek i ponownie zostawiam na 20 min.
    Placki piekę ok. 10 min w temp. 200°C. Przepis na chlebki Pita znalazłam na internecie, każdy jest podobny ale ten jest sprawdzony.
    2. Sałatka do kebaba


    Po pierwsze myje i obieram sałatę pekińską a następnie kroję. Paprykę myje i oczyszczam i kroję na krótkie paseczki. Strugam ogórki i kroję w małą kosteczkę. Kroję pomidora w kostkę lub według upodobania. Przygotowuję sos sałatkowy : wsypuję do małej miseczki zawartość saszetki i dodaję śmietany, do smaku można dodać odrobinę majonezu. Na końcu mieszam wszystkie składniki.
    3. Kurczak do kebaba

    W pierwszej kolejności myję i oczyszczam pierś z kurczaka i kroję w kostkę (lub mniejsze kawałki po prostu). Wrzucam na patelnię i duszę aż zrobi się miękkie. Następnie dodaję sporo przyprawy kebab gyros, do smaku tak z łyżeczkę ziół prowansalskich i zależnie jak pikantny ma być kurczak dodaję pieprzu ziołowego. I smażę aż do zarumienienia.
    NA KONIEC
    Gdy mamy wszystko przygotowane to nacinamy z boku chlebki, tak aby utworzyć tzw. kieszonkę i wkładamy na przemian kurczaka i sałatkę. Ja jeszcze dodaję sosu ostrego do kebaba z Kamis lub jakiegokolwiek innego aby nie był też taki suchy. I można się rozkoszować.

Porady

Kiedy robię chlebki Pita, w tym czasie smażę również kurczaka i robię sałatkę, gdyż same chlebki długo się robi. Trzeba uważać, by nie dać za dużo przyprawy kebab-gyros by kurczak nie był za słony. I oczywiście warzywa nie muszą być takie jak podałam, najlepiej zrobić dla swojego smaku :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (140 ocen)

Kebab

To może cię zainteresować