Kawowiec a la tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kawą. Dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm( u mnie kwiatek). Piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni około 20-30 minut, wystudzić, przekroić na dwa blaty.
2.Masa śmietanowa
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone i miksować na wolnych obrotach, dodać mleko w proszku i wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitej masy.
3.Poncz
Kawę zalać wrzątkiem, wystudzić, dodać amaretto, wódkę i całość dokładnie wymieszać.
4.Jeden blat przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wyłożyć połowę masy śmietanowej, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć pozostałą ilość masy śmietanowej i wstawić do lodówki na około 30minut. Następnie ułożyć biszkopty nasączone w ponczu i polać czekoladą rozpuszczoną w mleku a wierzch udekorować cukrowymi kulkami.
Komentarze