Kawowa zebra z makiem i kawowym lukrem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym. Wmieszałam pozostałe składniki (oprócz kakao i maku). Podzieliłam następnie ciasto na dwie części. Do jednej dodałam kakao,a do drugiej mak.
2.Natłuściłam tortownicę lub formę na babkę i wysypałam ją bułką tartą.
Na środek formy nakładałam na przemian 2 łyżki masy ciemniej i masy białej.Całość piekłam
około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Sprawdziłam dodatkowo patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Polałam kawowym lukrem.
3.Z podanych składników na lukier ucieram masę (proporcje zależą od ilości zużycia).
Musi lukier być w miarę gęsty, aby nie spłynął z babki.
Polewamy nim ciasto i odstawiamy, aż stwardnieje.
Komentarze