KAWOWA ZEBRA Z MAKIEM I KAWOWYM LUKREM.

0 (0 ocen)

Wielokrotnie staram się urozmaicać swoje przepisy.Często robię też to nieświadomie.I właśnie tak oto było z poniższą "Zebrą".

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka wody
    1,5 szklanki cukru
    3/4 szklanka oleju
    1/4 szklanki mocnego naparu z kawy (pomysł autorski)
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    4 łyżki maku (pomysł autorski)
    1 cukier waniliowy

    lukier kawowy:
    mocny napar kawy
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kawowa zebra z makiem i kawowym lukrem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym. Wmieszałam pozostałe składniki (oprócz kakao i maku). Podzieliłam następnie ciasto na dwie części. Do jednej dodałam kakao,a do drugiej mak.
  • 2. Natłuściłam tortownicę lub formę na babkę i wysypałam ją bułką tartą.
    Na środek formy nakładałam na przemian 2 łyżki masy ciemniej i masy białej.Całość piekłam
    około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
    Sprawdziłam dodatkowo patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
    Polałam kawowym lukrem.
  • 3. Z podanych składników na lukier ucieram masę (proporcje zależą od ilości zużycia).
    Musi lukier być w miarę gęsty, aby nie spłynął z babki.
    Polewamy nim ciasto i odstawiamy, aż stwardnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować