Kawowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielone wcześniej od żółtek białka ubijamy ze solą na sztywną pianę, partiami dodajemy cukier i wlewamy ocet. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Pianę układamy kupkami na blaszce wyłożonej pergaminem (26x33 cm). Posypujemy kawa lub kakao.
2.Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze solą. Dodajemy po trochę cukru i po 1 żółtku. Po ubiciu mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, wylewamy na ciasto 1. Pieczemy w temp. ok.180 stopni przez 40 minut.
3.Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę.
4.Krem: żółtka roztrzepujemy z cukrem. W części mleka rozpuszczamy obie mąki, resztę gotujemy. Gotujące się mleko wlewamy do żółtek, gotujemy na małym ogniu. Gdy zawrze wlewamy mleko z mąką, chwilę gotujemy i studzimy.
5.Masło ucieramy, dodajemy budyń, na końcu wlewamy zimną kawę zaparzoną w niewielkiej ilości wody oraz kieliszek wódki lub rumu.
6.Ciasto przekładamy kremem i dekorujemy polewą.
Porady
.Do polewy czekoladowej można dodać trochę sypkiej kawy.
Komentarze