Kawowo-śmietankwe ptasie mleczko

0 (0 ocen)

  • 30 min

banalnie proste i smaczne

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 śnieżki light
    -400 ml zimnego mleka
    -2 galaretki cytrynowe
    -2 łyżki kawy Inki
    -herbatniki 40 sztuk
    Polewa:
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżki jogurtu naturalnego
    -1 łyżka margaryny
    -1 łyżka cukru pudru
    -posypka kakaowa na wierzch

Kawowo-śmietankwe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody.Studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Śnieżki ubijamy z mlekiem,dodajemy tężejącą galaretkę-mieszamy dokładnie. Masę dzielimy na pół,do jednej części dodajemy 2 łyżki kawy Inki-mieszamy dokładnie,a drugą wstawiamy do lodówki.Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy 20 herbatników,następnie przekładamy masa kawowa i wstawiamy na kilka minut do lodówki.Po schłodzeniu przekładamy białą masa a na nią kładziemy kolejną warstwę herbatników.
    Przygotowujemy polewę: margarynę rozpuszczamy w rondlu,dodajemy jogurt,kakao i cukier puder.Mieszamy i trzymamy na małym ogniu aż się zagotuje.Polewamy na herbatniki polewę i posypujemy posypką kakaową.

Porady

Można tez przełożyć pomiędzy masą kawową a śmietankową kolejną warstwą herbatników. Myślę że byłby jeszcze lepszy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy