Kawa z musem jajecznym

0 (0 ocen)

Popularny ,,kogel-mogel” tworzy aksamitną słodką piankę, smaku i wyjątkowości dodaje również bita śmietana po górze. Przepis podpatrzyłam u siostry.

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
    1 żółtko jaja kurzego ( najlepiej wiejskiego)
    2 łyżeczki cukru
    Mleko lub śmietanka do kawy
    Odrobina bitej śmietany ( najlepiej w sprayu )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Pianka Musy Napoje Kawy Jajko

Kawa z musem jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zalać gorącą wodą, tak do połowy szklanki. Następnie wlać trochę mleka, zostawiając miejsce na jajeczną piankę.
  • 2. Żółtko ucieramy z dwiema łyżeczkami cukru na puszysty mus. Najlepiej zrobić to mikserem , ale można też tradycyjnie, ucierać łyżeczką o ścianki filiżanki.
  • 3. Gotową masę przelewamy na kawę z mlekiem, pod koniec dekorujemy jeszcze kleksem bitej śmietany.

Porady

Można też kawę posypać kakao lub kolorową posypką bądź wczepić parę kolorowych cukierków na bitą śmietanę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kawa Kawa rozpuszczalna Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować