Kawa z czekoladą i masłem orzechowym

4.5 (162 ocen)

Wiele z osób zaczyna dzień od kubka kawy. Ja zaliczam się do tego grona, nie wyobrażam sobie poranka bez kawy z ekspresu. W weekend, gdy z rana jest więcej czasu, mogę trochę poeksperymentować. Kawa z czekoladą i masłem orzechowym stanowi idealne rozpoczęcie dnia.

Składniki:

  • filiżanka espresso
    150-200ml mleka
    50g czekolady
    2 łyżki masła orzechowego
    2 łyżki migdałów w płatkach
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Kawy

Kawa z czekoladą i masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaparzyć espresso (można osłodzić według preferencji, dla mnie czekolada jest wystarczająco słodki).
  • 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać 50 ml mleka i masło orzechowe. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Gdy się zrumienią, zalać mlekiem i całość podgrzać (nie zagotować). Odcedzić migdały, a mleko spienić.
  • 4. Na dno szklanki wlać czekoladę z masłem orzechowym. Następnie po ściankach szklanki wlać kawę, uważając by nie zamieszać pierwszej warstwy. W ten sposób uzyskujemy dwie warstwy. Chwilę odczekać, aż warstwy się ułożą. Spienione mleko wyłożyć na kawę i posypać prażonymi migdałami. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa Masło orzechowe Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować