Kaszubszczaki, czyli śledzie po kaszubsku! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie opłukać i zamoczyć w zimnej wodzie na godzinę (czas moczenia zależy od stopnia zasolenia). Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na sporej ilości oleju. Doprawić przyprawami.
2.Dodać rodzynki i pokrojone w mniejsze kawałki suszone śliwki. Całość smażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając. Dodać pokrojone w kostkę ogórki. Dalej smażyć na dość dużym ogniu, cebulka ma ściemnieć, ale nie powinna się spalić.
3.Dodać koncentrat pomidorowy, jeszcze chwilę podsmażać. Dodać ketchup i kilka łyżek oleju, wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Śledzie pokroić w małe paseczki. Ułożyć warstwami naprzemiennie: (cebula w zalewie, śledzie). Ostatnią warstwą powinna być warstwa cebulowa.
Porady
Śledzie najlepiej smakują następnego dnia, dlatego przygotuj je dzień przed planowanym podaniem.
Komentarze