Kaszubska Zapiekanka Ziemniaczana

0 (0 ocen)

Łatwa w przygotowaniu, apetyczna i bardzo sycąca zapiekanka. Świetnie komponuje się z surówką z kiszonej kapusty .

Składniki:

  • - 8 średnich ziemniaków
    - 40 dag wędzonego boczku
    - 2 duże cebule
    - 0,5 kg pieczarek
    - natka pietruszki
    - 3/4 kostki masła
    Przyprawy :
    - majeranek
    - sól
    - przyprawa do ziemniaków

Kaszubska zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać ze skórki , pokroić w talarki , boczek pokroić w kostkę , cebulę w talarki , a pieczarki krótko odgotować . Natkę pietruszki drobno pokroić . Naczynie żaroodporne wysmarować masłem , na dno naczynia wyłożyć część boczku , naprzemian wykładać pozostałe składniki aż do ich wyczerpania . Ziemniaki posypujemy ziemniakami , a pomiędzy składniki wkładamy kawałki masła . Piec w zamkniętym naczyniu w temp. 180-200 stopni , ok. 1,5 godziny , aż zmiekną ziemniaki .

Porady

Zapiekanka wyśmienicie smakuje z surówką z kiszonej kapusty i domowym kompotem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy