KASZOTTO Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI W DYNI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne danie obiadowe, przy tym ładnie wygląda na stole

  • 60 min

Składniki:

  • 25 dag kaszy gryczanej
    500 g piersi z kurczaka
    15 dag wędzonego boczku
    40 dag grzybów- leśne,ale moga być też pieczarki
    1 cebula
    1 por- zielona część
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1 dynia
    sól,pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, odrobina papryczki
    chili,> rozmaryn,ząbek czosnku

Kaszotto z kurczakiem i grzybami w dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Piersi kroimy w>
    kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju.
    Na druga patelnię wrzucamy pokrojone w plasterki obgotowane wczesniej>
    grzyby( jesli mamy pieczarki nie obgotowujemy). kiedy zaczną sie
    rumienić> dokładamy posiekana cebulę i pokrojonego w piórka
    pora.Wszytsko dusimy> często mieszając. Na patelnię dokładamy
    pokrojony w drobną kostkę boczek,chwilę podsmażamy, dodajemy
    obsmażaone kawałki kurczaka,kaszę,wlewamy bulion, dodajemy wszytskie
    przyprawy i zioła do smaku.Kiedy wchłonie się cały płyn,
    wyłaczamy.
    Dynię wydrążamy, do środka wkładamy kaszotto, wstawiamy do
    piekarnika> na ok 20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy