Miało być risotto, ale nie miałam w domu ryżu, a nie chciało mi się gnać do sklepu, więc wyszło kaszotto. Danie pyszne i szczerze zachęcam do przygotowania:)
Kaszotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Pieczarki w plasterki. Mięso podsmażyć na patelni. Pieczarki smażyć kilka minut aż cała woda z nich wyparuję. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i jeszcze krótko podsmażyć. Następnie dorzucić pęczak i smażyć ciągle mieszając około 2-3 minuty. Wlać pół szklanki bulionu i zagotowujemy. Dodać mięso oraz przyprawy, wymieszać i wlać resztę bulionu. Danie przykryć i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Po tym czasie dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, posiekaną paprykę oraz pieczarki, wymieszać. Gotować razem kolejne 15 minut pod przykryciem. Potrawę co jakiś czas mieszać. Następnie dodać odsączoną kukurydzę, wymieszać. Smażyć jeszcze 5 minut bez przykrycia. Doprawiamy danie do smaku solą i pieprzem. Posypujemy starą mozzarellą i wymieszać.
Komentarze