Kaszotto z dynią i tofu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lekki i zdrowy obiad z dynią i kaszą w roli głównej. Moc witamin na talerzu. Propozycja dla wegan i nie tylko

  • 30 min

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy pszennej
    1/2 dyni piżmowej
    1 opakowanie tofu naturalne
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 papryka czerwona
    1 cukinia mała
    bazylia świeża
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa
    olej rzepakowy
    2 niecałe szklanki bulionu warzywnego

Kaszotto z dynią i tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kasza duszona w bulionie 1. Cebule kroję w kostkę, przesmażam na patelni na oleju, pod koniec dodaję sprasowany czosnek i kaszę i jeszcze chwilę przesmażam około dwie minuty. Wlewam trochę bulionu chwile duszę.
  • dodana pokrojona dynia 2. Dodaję pokrojoną paprykę i dynię. Bulion dolewam stopniowo jak widzę że kasza go wchłonie.
  • dodana cukinia i tofu 3. Pod koniec dodaję cukinię pokrojoną bo ona potrzebuje najkrócej się dusić. Na końcu dodaję tofu pokrojone. Doprawiam bazylią, gałką muszkatołową, sola, pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy