Gdy pojawiły się pierwsze grzyby to w moim domu królowała siekanka czyli smażone siekane grzyby z cebulką. Postanowiliśmy dodać do nich swojską kaszankę. Wyszło bardzo pyszne i sycące danie obiadowe, polecam
Kaszanka smażona z leśnymi grzybami i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (wywar zachowujemy i wykorzystujemy np. do zupy grzybowej). Ostudzone grzyby drobno siekamy. Grzyby obsmażamy kilka minut na patelni.
2. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy ją na oleju. Do cebuli dodajemy kaszankę.
3.Smażymy kilka minut razem na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, aż kaszanka się rozpadnie, utworzy się jedna spójna całość, a kaszanka lekko się zarumieni.
4. Wówczas do zawartości patelni dodajemy podsmażone grzyby i posiekane w kostkę jabłko. Smażymy razem jeszcze 3-4 minuty doprawiając danie majerankiem, solą i pieprzem. Danie przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Życzę smacznego
Komentarze