Kasza kuskus z orientalną nutą - KASZA KONKURS

0 (0 ocen)

Zdrowe, aromatyczne i bardzo sycące danie.

Składniki:

  • 300g kaszy kuskus
    warzywa - ilość i rodzaj wedle uznania. Ja dodałam: 2 marchewki, 1 pietruszkę, nieduży bakłażan, 1 brokuł, 2 ziemniaki
    2 średniej wielkości cebule
    1 łyżka nasion gorczycy
    ok. 8 nasion kardamonu
    1 łyżeczka przyprawy garam masala
    garść rodzynek
    laska cynamonu
    olej do smażenia
    płatki migdałów do posypania
    pieprz, sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza kuskus z orientalną nutą - kasza konkurs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierwsze kroki 1. Kaszę kuskus przyrządzić według przepisu na opakowaniu i odstawić.
    W osolonej wodzie podgotować warzywa: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, brokuł i ziemniaki. (Nie trzeba gotować warzyw do zupełnej miękkości, bo będą jeszcze podsmażane). Odcedzić i odstawić.
  • Kolejny krok 2. Na rozgrzany olej wsypujemy ziarna gorczycy, cynamon i kardamon. Gdy gorczyca zacznie pękać (charakterystyczny odgłos) dodajemy cebulę i smażymy do złotego koloru.
  • Kolejny krok 3. Dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę podsmażamy, po czym dodajemy podgotowane warzywa, przyprawę garam masala, pieprz i sól do smaku i podsmażymy wszystko razem do miękkości i połączenia się aromatów.
  • Kasza kuskus z orientalną nutą 4. Łączymy warzywa i kaszę i posypujemy uprażonymi płatkami migdałów. Gotowe :-)

Porady

Można podawać jako dodatek do mięsa lub danie samo w sobie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować