Kasza jaglana zapiekana z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem łyżki masła i cukru. W wersji dieteczynej można kaszę gotować tylko na wodzie.
2.Obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon, żurawinę, rodzynki, wiórki kokosowe i mieszamy. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy 1cm warstwę kaszy jaglanej. Na to warstwę jabłek. Układamy tak warstwami do wykończenia składników. Zamykamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C. Zapiekamy 15-30 min.
3.Gotową zapiekankę posypujemy jeszcze wiórkami, płatkami migdałów, żurawiną i rodzynkami.
Porady
Jabłka można zastąpić brzoskwiniami i obranymi pokrojonymi na kawałki.
Komentarze