Kasza jaglana zapiekana z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami na słodko jest dobrą propozycją zarówno na syte śniadanie, lekki obiad czy podwieczorek.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (na mleku z łyżką masła i cukru)
    2-3 jabłka
    po garści żurawiny, płatków migdałów i rodzynek
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżki wiórek kokosowych
    łyżeczka miodu do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem łyżki masła i cukru. W wersji dieteczynej można kaszę gotować tylko na wodzie.
  • 2. Obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon, żurawinę, rodzynki, wiórki kokosowe i mieszamy. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy 1cm warstwę kaszy jaglanej. Na to warstwę jabłek. Układamy tak warstwami do wykończenia składników. Zamykamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C. Zapiekamy 15-30 min.
  • 3. Gotową zapiekankę posypujemy jeszcze wiórkami, płatkami migdałów, żurawiną i rodzynkami.

Porady

Jabłka można zastąpić brzoskwiniami i obranymi pokrojonymi na kawałki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Kasza jaglana Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować