Dbamy o figurę! Zamiast trandycyjnego dania meksykańskiego gorrrąca kasza! :)
60 min
Składniki:
180 g kaszy gryczanej (ja mam ekologiczną, swojską kaszę <3)
dwie średniej wielkości cebule
3 pomidory (lub ewentualnie puszka pokrojonych pomidorów)
1,5 czerwonej papryki
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
3 szklanki soku pomidorowego (domowy przecier pomidorowy to bardzo dobry substytut)
600 g piersi z kurczaka
przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, (przyprawa meksykańska), przyprawa do kurczaka
olej kokosowy (rafinowany)
Kasza gryczana na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw odsączamy kukurydzę i fasolę (fasolę oczywiście należy przelać zimną wodą).
2.Następnie kroimy drobno cebulę i paprykę. Podsmażamy razem aż cebula się zeszkli, a papryka będzie miękka. Przesypujemy je do garnka, wlewamy sok pomidorowy i dodajemy pokrojone w kostkę, obrane wcześniej ze skórki pomidory.
3.Przyprawiamy do smaku. Proponuję dodać bardzo małą ilość przyprawy meksykańskiej. Według mnie lepiej jest przyprawiać papryką, ziołami itd, no i oczywiście solą i pieprzem.
4.Kiedy sok zacznie się już gotować możemy wrzucić naszą kaszę.Przykrywamy przykrywką i gotujemy przez ok 20 minut, mieszając co jakiś czas. Jeżeli będzie taka potrzeba to można dolać soku pomidorowego.
5.W międzyczasie kroimy w kostkę pierś z kurczaka, po wcześniejszym jej oczyszczeniu.
Podsmażamy na oleju kokosowym, dodajemy odrobinę przyprawy do kurczaka.
Gdy kasza będzie już miękka, dodajemy do całej potrawy pierś, fasolę i kukurydzę.
6.Całość gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez ok. 2-3 min, doprawiając przyprawami już ostatecznie oraz uważając, żeby potrawa nie przywarła do spodu garnka.
Komentarze