Kasza gryczana zapiekana ze szpinakiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2.Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, wrzucamy szpinak i smażymy aż do rozpuszczenia. Doprawiamy go solą, gałką muszkatołową i pieprzem do smaku.
3.Następnie do kaszy dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy.
4.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy masę gryczaną tworząc gniazdko. W gniazdko wbijamy jajko. Całość zapiekamy z nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, aż jajko nam się zetnie. Podajemy posypane rzeżuchą. Życzę smacznego :)
Porady
Tak przygotowane danie to pomysł na smaczne i pożywne śniadanie albo lekką kolację. Może nam posłużyć do jego przygotowania kasza pozostała po obiedzie – nic się nie zmarnuję.
Komentarze