Kasza gryczana zapiekana z serem

4.49 (189 ocen)

  • 40 min

Zapiekana kasza gryczana jest smaczna , zdrowa.Można to danie jeść przy wrzodach, przy dietach lekko strawnych.

  • 40 min

Składniki:

  • kasza gryczana 2 szklanki
    woda gorąca 3 i 1| 2 szklanki
    oliwa 5 łyżek
    śmietana 1 szklanka
    siekany koperek 1 łyżka
    siekana natka pietruszki 1 łyżka
    siekane liście selera 1 łyżeczka
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    ser biały 60 dag
    jajka 3 sztuki

Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza gryczana zapiekana z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z kaszy gryczanej z serem 1. W rondelku rozgrzać oliwę , wsypać kaszę gryczaną. Mieszać cały czas , smażyć ok 4 minut.Następnie wlać gorącą wodę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy kaszę pod przykryciem na bardzo małym ogniu , często mieszając.Gotujemy do chwili wchłonięcia się wody, wyłączyć gaz i pozostawić kasze pod przykryciem.Jajka wbić do miski , spienić blenderem lub mikserem , dodać pokruszony ser . Zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem . Dodać siekaną zieleninę. Wymieszać ser.Naczynie żaroodporne posmarować oliwą . Wyłożyć na spód połowę kaszy , na nią biały ser i pozostałą kaszę na wierzch.Wyrównać kaszę , polać śmietaną .Wstawić do piekarnika nagrzanego 190 stopni. Zapiekamy ok 25 minut.Można zapiekankę podać z delikatną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować