Kasza gryczana zapiekana z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku rozgrzać oliwę , wsypać kaszę gryczaną. Mieszać cały czas , smażyć ok 4 minut.Następnie wlać gorącą wodę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy kaszę pod przykryciem na bardzo małym ogniu , często mieszając.Gotujemy do chwili wchłonięcia się wody, wyłączyć gaz i pozostawić kasze pod przykryciem.Jajka wbić do miski , spienić blenderem lub mikserem , dodać pokruszony ser . Zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem . Dodać siekaną zieleninę. Wymieszać ser.Naczynie żaroodporne posmarować oliwą . Wyłożyć na spód połowę kaszy , na nią biały ser i pozostałą kaszę na wierzch.Wyrównać kaszę , polać śmietaną .Wstawić do piekarnika nagrzanego 190 stopni. Zapiekamy ok 25 minut.Można zapiekankę podać z delikatną surówką.
Komentarze