Kasza gryczana z warzywami

0 (0 ocen)

Pomysł na dietetyczne i korzystne dla zdrowia danie. Przy tym jako danie jednogarnkowe jest szybkie i proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 marchewki
    1 mała pietruszka
    1 por
    kawałek kalafiora
    2-3 ziemniaki
    natka pietruszki
    2 łyżki pestek z dyni
    1 woreczek kaszy gryczanej
    Przyprawy
    4 kulki ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    ćwierć łyżeczki kurkumy
    ćwierć łyżeczki curry
    sól do smaku
    kilka ziaren pieprzu do smaku
    natka pietruszki/kolendra do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza gryczana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować ok.1 szklanki wody.
    Marchew i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do wrzątku i chwilę gotować
    Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, por pokrojony w plasterki. Wymieszać i zagotować.
    Dodać sól i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i gotować ok 1 minutę.
  • 2. Do warzyw dodać kaszę, kurkumę, i tyle wody, aby nad warzywami było ok. 1 cm wody. Wymieszać i chwilę pogotować.
    Następnie dodać kalafiora podzielonego na małe cząstki i obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki oraz pestki z dyni.
    Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut, a potem bez przykrycia, żeby woda odparowała jeszcze kolejne 10 minut.
    Podawać ze świeżą pietruszka lub kolendrą.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

4.95 (206 ocen)

kasza gryczana z warzywami

To może cię zainteresować