Kasza gryczana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować ok.1 szklanki wody.
Marchew i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do wrzątku i chwilę gotować
Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, por pokrojony w plasterki. Wymieszać i zagotować.
Dodać sól i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i gotować ok 1 minutę.
2.Do warzyw dodać kaszę, kurkumę, i tyle wody, aby nad warzywami było ok. 1 cm wody. Wymieszać i chwilę pogotować.
Następnie dodać kalafiora podzielonego na małe cząstki i obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki oraz pestki z dyni.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut, a potem bez przykrycia, żeby woda odparowała jeszcze kolejne 10 minut.
Podawać ze świeżą pietruszka lub kolendrą.
Smacznego:)
Komentarze