Wszystkie smaki w tym daniu nie zwykle do siebie pasują.Sos ze świeżych ,leśnych grzybów,cenione ,delikatne mięso wieprzowe oraz zdrowa kasza. Polecam bo na prawdę warto spróbować :)
Składniki:
(Na 2-4 porcję)
2 saszetki kaszy gryczanej (200g.)
1 polędwiczka wieprzowa(0k.500g)
sól,pieprz
mąka do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
Sos grzybowy:
300g. grzybów leśnych(prawdziwki ,podgrzybki ,kurki.Poza sezonem można użyć mrożonych,uprzednio podgotowanych)
1 duża cebula
350 ml. śmietany joturtowej 10%+1 łyżka mąki pszennej
sól,pieprz
masło do smażenia
Kasza gryczana z polędwiczką w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasze ugotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli.
2.Mięso umyć,oczyścić z błonek ,pokroić w plastry,rozbić delikatnie dłońmi.
Kotleciki oprószyć sola i pieprzem z obu stron,obtoczyć w mące ,smażyć na rumiano.
3.Sos grzybowy:
Grzyby dokładnie przebrać,umyć ,pokroić w plastry.
Zalać wodą gotować ok 30 min.
W tym czasie cebulę pokroić w małą kostkę ,zeszklić na maśle.
Z grzybów odlać wodę,zalać ponownie dodać cebulkę ,oraz przyprawy ,zagotować.
Śmietanę połączyć z mąką oraz paroma łyżkami gorącego sosu,przelać do garnka,wymieszać.
Dusić chwilkę do zgęstnięcia.
4.Na talerz wyłożyć porcję kaszy oraz kotleciki z polędwiczki.Danie obficie polać gorącym sosem grzybowym.
Komentarze