Kasza gryczana z polędwiczką w sosie grzybowym

4.49 (184 ocen)

Wszystkie smaki w tym daniu nie zwykle do siebie pasują.Sos ze świeżych ,leśnych grzybów,cenione ,delikatne mięso wieprzowe oraz zdrowa kasza. Polecam bo na prawdę warto spróbować :)

Składniki:

  • (Na 2-4 porcję)
    2 saszetki kaszy gryczanej (200g.)
    1 polędwiczka wieprzowa(0k.500g)
    sól,pieprz
    mąka do obtoczenia mięsa
    olej do smażenia
    Sos grzybowy:
    300g. grzybów leśnych(prawdziwki ,podgrzybki ,kurki.Poza sezonem można użyć mrożonych,uprzednio podgotowanych)
    1 duża cebula
    350 ml. śmietany joturtowej 10%+1 łyżka mąki pszennej
    sól,pieprz
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kasza gryczana z polędwiczką w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze ugotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli.
  • karkówka 2. Mięso umyć,oczyścić z błonek ,pokroić w plastry,rozbić delikatnie dłońmi.
    Kotleciki oprószyć sola i pieprzem z obu stron,obtoczyć w mące ,smażyć na rumiano.
  • sos grzybowy 3. Sos grzybowy:
    Grzyby dokładnie przebrać,umyć ,pokroić w plastry.
    Zalać wodą gotować ok 30 min.
    W tym czasie cebulę pokroić w małą kostkę ,zeszklić na maśle.
    Z grzybów odlać wodę,zalać ponownie dodać cebulkę ,oraz przyprawy ,zagotować.
    Śmietanę połączyć z mąką oraz paroma łyżkami gorącego sosu,przelać do garnka,wymieszać.
    Dusić chwilkę do zgęstnięcia.
  • 4. Na talerz wyłożyć porcję kaszy oraz kotleciki z polędwiczki.Danie obficie polać gorącym sosem grzybowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować