Kasza gryczana z kremowym sosem pieczarkowym

4.5 (195 ocen)

  • 40 min

Zdrowa i pożywna. Może stanowić dodatek do gulaszu lub bitek albo występować jako samodzielne danie.

  • 40 min

Składniki:

  • - 20 dag kaszy gryczanej,
    - łyżka masła,
    - 30 dag pieczarek,
    - łyżka oleju,
    - sól, pieprz,
    - szczypta słodkiej papryki,
    - 1/2 kostki jarzynowej lub wołowej rosołowej,
    - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
    - natka pietruszki.
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kasza gryczana z kremowym sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie, osącz, wymieszaj z masłem, trzymaj w cieple.
    W czasie gotowania kaszy, pieczarki oczyść pokrój w półplasterki lub kostkę, posyp solą, odstaw na 5-8 minut, osącz z płynu, który się wytworzył.
    W garnku rozgrzej olej, wrzuć pieczarki, posyp papryką i obsmaż przez ok. 3 minuty. 1/2 kostki rosołowej rozpuść w 1/3 szklanki ciepłej wody, wlej do pieczarek, gotuj 5 minut.
    Dodaj śmietanę, dopraw do smaku, gotuj aż sos zgęstnieje uważając by śmietana się nie zważyła. Ugotowaną kaszę polej sosem, posyp posiekaną natką pietruszki.

Porady

Jeżeli kasza zdążyła ostygnąć warto podgrzać ją, np. umieścić garnek z kaszą, w rondlu z wodą. To danie można odgrzewać, a także podawać z mięsnymi gulaszami i potrawkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować