Kasza bulgur z karmelizowanymi bananami i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W czajniku zagotować wodę i zalać nią kaszę, w proporcji dwa razy więcej wody niż kaszy. Pozostawić pod przykryciem na 15 minut, do napęcznienia.
2.Gruszki obrać, wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Banana obrać i pokroić w grubsze plasterki. Na patelnie dodać masło i cukier, gdy się roztopią, dołożyć owoce. Od momentu gdy cukier zacznie bulgotać i zrobi się brązowy, smażyć owoce przez około 7 minut, mieszają, tak aby skarmelizowały się z każdej strony. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia.
3.Do ugotowanej kaszy wmieszać masło orzechowe, cynamon i miód. Kaszę przełożyć do misek. Na bulgur wyłożyć po porcji karmelizownych owoców.
Komentarze